Zweden 2013

Op de planning stond het al een tijdje, maar zaterdag 27 april was het dan eindelijk zover: de KOVZ-stage in Zweden van 2013!

De eerste oproep was al op de ALV van 2012, Elly meldde dat er voor 2013 weer een stage in Zweden zou worden georganiseerd, in Åhus. Dit ligt in het zuiden van Zweden, in de provincie Skåne, waar dankzij de lokale oriëntatievereniging PAN Kristianstad een clubhuis met aangrenzend hostel en een serie trainingskaarten beschikbaar is. Ook nog eens op een steenworp afstand van de zee en daarmee ideaal als meivakantie.

Enthousiasme werd er al direct op de ALV getoond en na een tijdje van aan- en afmeldingen zou de teller uiteindelijk op 14 deelnemers komen te staan. Een voorbereidingsavond volgde op 22 maart, waarin de trainingskaarten werden uitgekozen en uiteraard de nodige praktische informatie werd doorgenomen. Er was een heel pakket aan trainingen beschikbaar van bekende oriëntatielopers, dus dat beloofde al wat!

Zoals gezegd zou zaterdag 27 april de trainingsweek beginnen, al was dat voor een aantal mensen nog de dag dat de reis vanuit Nederland of België gemaakt zou worden. Inge en Olaf waren al een dag eerder met de auto vertrokken om nog een dagje Kopendagen te doen, terwijl Masja, Steven en Roland vrijdags al waren vertrokken met het vliegtuig om op zaterdag al een wedstrijd te kunnen lopen.

’s Avonds was de club compleet en kon het echte werk beginnen. Aanwezig waren:

V.l.n.r.: Giel, Inge, Christien, Roland, Nathalie, Masja, Steven, Elly, Olaf, Bert, Adrie, Lieke
Vooraan: Naomi en Tobias

Het werd niet te laat gemaakt, want op zondag volgde er gelijk een wedstrijd op Tågaröd, een erg mooi gebied ten noorden van Åhus. De wedstrijd was met 479 deelnemers voor Zweden een stuk minder spectaculair dan voor ons. Onder het genot van het evenement en de zon bereidde iedereen zich voor op de wedstrijd.

 

Roland deed goede zaken voor de schnitzelcup en wist de sprint als snelste af te ronden van alle KOVZ’ers:

De kaart bleek voor de nieuwere lopers een flinke uitdaging. Niet iedereen wist alle posten te vinden: Olaf gaf de strijd na 2.5 uur op bij post 11 en Bert en Nathalie zouden ook met een diskwalificatie de wedstrijd af moeten ronden. Adrie wist als enige het podium te bereiken (3e), al gaf Naomi met een 4e plaats en 2:19 achterstand ook weinig toe. Iedereen ging in ieder geval tevreden terug naar Åhus.

Tenslotte, de kaart:

Klik op de kaart voor een vergroting

Aan de start van de wedstrijd vond echter nog een heugelijk moment plaats: Elly zag voor het eerst in 18 jaar een moose. Jarenlang werd op dit moment gewacht, en nu was het eindelijk zo ver. Lucien zou ongelijk hebben, dat ook! Ergens in de buurt van de start werd de eland gespot door in ieder geval Inge (zonder jaren wachten), Elly, Lieke en Adrie. Olaf dacht hem ook gehoord te hebben, maar gezien zijn staat bij de finish, is het beter geen waarde te hechten aan dat verhaal. Roland tenslotte snapte de ophef van Elly niet, immers droeg Adrie mouwen van Moose en die man zou ze toch al jaren moeten kennen…

Terug in het hostel werd de energievoorraad aangevuld en werd er nagekaart. Vervolgens werd de buurt verkend (strand en zee!), de avondmaaltijd voorbereid en de gezelligheid opgezocht. De volgende dag zou de eerste training zijn.

Op maandag zou de eerste training volgen op Kronoskogen, een gebied aan zee met flink wat fijne hoogteverschillen. De kaart bood voor iedereen zijn eigen uitdaging:

Klik op de kaart voor een vergroting

Na de training kon iedereen zijn eigen gang gaan, wat iedereen op zijn eigen manier invulde. Het strand was populair, maar ook Åhus kreeg van enkele KOVZ\’ers een bezoekje. Åhus is relatief klein en telt tegenwoordig ongeveer 9500 inwoners, wat ongeveer eenderde is van het aantal inwoners in de zomer. Naast een groot handbaltoernooi en een ijsfabriek is Åhus vooral bekend van de wodkafabriek (Absolut).

Aan het eind van de middag liepen Roland, Adrie en Giel nog een sprintje op de kaart van het hotel, waarbij Giel als eerste mocht starten. De rest kon zich flink inspannen met een yogales van Nathalie:

Na wederom een dag met veel inspanning zou op dinsdag als training een dubbelsprint op Degeberga – Sockertoppen volgen, een klein gebied met flinke hoogteverschillen en rotsen, heel veel (kleine) rotsen. Het weer had zich net zoals de voorgaanse dagen droog gehouden, de zon zou nu af en toe doorkomen en dat zou de dagen erna alleen maar verbeteren.

Het was vandaag 30 april, dus zou de laatste Koninginnedag en abdicatie plaatsvinden. Ook in Åhus werd dit gevierd:

Bert verraste ons nog met zijn fotografiekunsten en maakte deze mooie compilatie van alle KOVZ’ers met daarachter het hostel.

Vervolgens de training:

Klik op de kaart voor een vergroting

Een erg leuke en interessante training waarbij menig loper zich vergiste in de schaal of moeite had met de vele (getekende) stenen die het gebied rijk was. ’s Middags was er weer ruimte voor eigen invulling, iets wat door de meesten gebruikt werd om het nabijgelegen Kristianstad eens te bekijken. Het zou nog enkele dagen duren voordat de pas van Olaf weer afgekoeld was van dit middagje.

Halverwege de week zaten er al flink wat kilometers op en begonnen de spieren soms wat te klagen, maar het enthousiasme bleef onverminderd in Zweden! De sfeer was er in de afgelopen dagen goed ingekomen, iedereen had zijn ritme gevonden en sommige KOVZ’ers bleken goed los te komen, ook op andere gebieden dan de oriëntatieloop.

Op woensdag 1 mei zou na twee trainingsdagen opnieuw een wedstrijd volgen. Op ruim een uur rijden zou in Loshult een wedstrijd georganiseerd worden op Getabäck, een wat kleinere kaart met een aantal moeilijk doorloopbare stukken. Doordat 1 mei in Zweden een feestdag is (Dag van de Arbeid) zou het aantal deelnemers deze dag op 1012 komen te staan.

De wedstrijd was prima georganiseerd, met genoeg voorzieningen voor het (voor de KOVZ) hoge aantal deelnemers. In tegenstelling tot Tågaröd was het niet mogelijk een uur in het bos te lopen zonder een andere loper tegen te komen. De vele lopers tegenlijk in het bos zorgden ervoor dat bij sommige posten 2 SI-posten nodig waren en het laatste stuk meer een crossloop was dan een oriëntatieloop. Desalniettemin was het een prima wedstrijd voor de KOVZ\’ers, waar de resultaten in het sterke deelnemersveld uitbleven. Alleen op enkele benen wisten Adrie, Olaf en Naomi top 3 tijden te noteren. De schnitzelcup zorgde ervoor dat Giel, Olaf en Naomi een eerste tijd neer wisten te zetten in de sprint in hun categorie en Inge een derde tijd in de öppen motion 3 eindsprint. Olaf was hierbij met 0:31 de verrassende snelste. Uiteindelijk wist wel iedereen te finishen.

En nog de kaart:

Klik op de kaart voor een vergroting

Na de wedstrijd werd er weer het nodige oriëntatiemateriaal buiten gehangen en was het tijd voor wat ontspanning. Sommige mensen zouden nog het sprintje bij het hotel trekken, anderen zaten liever bij zee, deden de boodschappen of speelden gitaar.

Na de tweede wedstrijd waren er nog drie trainingsdagen, waarin op kaarten vlak onder Åhus werd getraind. Allereerst was er op donderdag de kaart Äspet, waar er voor Roland, Lieke en Adrie een oro-hydroversie beschikbaar was. De training was vooral gericht op het fijne detail in de hoogtelijnen en bezorgde menig loper een uitdaging, ook met de paden. Her en der waren ook zogenaamde ‘oriëntatiepaden’ zichtbaar door de vele voorgaande lopers, waardoor er nog weleens wat verwarring ontstond.

’s Middags stond een gezamenlijke wandeling gepland op Kjugekull, waar enkele kaarten van beschikbaar waren. In het midden van een verder kaal gebied is opeens een heuvel met heel veel grote rotsen, ideaal voor een oriëntatiekaart! Hoewel gestart als wandeling, kwamen bij Roland en Olaf toch al snel de kompasjes tevoorschijn om enkele posten te gaan zoeken in het verder prachtige gebied. Giel was al vanaf het begin er vandoor gegaan met een van de drie beschikbare kaarten. Vanaf de top werden een paar posten door iedereen aangedaan voordat Olaf en Lieke (met het kompas van Roland!) toch nog maar zelf de posten van een aantal loopjes zouden gaan zoeken.

Klik op de kaart voor een vergroting

Na het prachtige Kjugekull zou een training op Gropahålet volgen. Niet alleen zou deze interessant zijn vanwege de geboden trainingsvormen en het heerlijke (strand)weer, ook zou Bert hier met zijn mobiele fotostudio de KOVZ\’ers eens leuk, afwisselend en verrassend op de foto zetten.

Voor de training werden er een aantal foto\’s genomen die later tot een geheel zouden worden gecombineerd:

Vervolgens werd in een wat donkerder stuk een post opgezocht en werden met wat professionele fotografie de volgende afbeeldingen gemaakt:

En tenslotte nog The Boss himself:

Dit opende natuurlijk perspectieven voor meer, dus bleef Bert nog even liggen en legde hij ook voor ons vast:

Naar het eind toe was het wel duidelijk dat de training ten einde was, het was immers mooi weer en dat vroeg om strand en zee!

’s Avonds zou het laatste gezamenlijke moment zijn, Giel en Christien zouden zaterdag ochtend al vroeg vertrekken. Om zijn vertrek niet geheel stilletjes te laten verlopen, wist Giel vrijdagavond nog enkele interessante feiten er ervaringen te delen met de mede-KOVZ\’ers, terwijl Bert zijn kunsten nogmaals vertoonde met gitaarfoto’s en video’s van Inge.

Roland deed zijn eerste poging deed tot het verbeteren van het record van de hotelsprint door middel van memorisatie. Daar zou hij niet niet in slagen, hij moest 14 seconden toegeven op Adrie, maar er zou nog een poging volgen!

Zaterdag was, na het vertrek van Giel en Christien, een laatste training voorzien op Furuboda, waar een 6.4 kilometer lang oriëntatieparcours lag. Na deze training zou Roland het hotelsprintje wel weten te verbeteren naar een 17:34, wat Adrie na een herkansing niet meer wist te verbeteren.

Op zondag zouden de meesten weer huiswaarts gaan, alleen Roland, Masja en Steven namen het vliegtuig pas op maandag. Iedereen was het er over eens dat het een prachtige en leerzame week was geweest en zeker voor herhaling vatbaar is. Niet alleen werd er op het gebied van oriëntatie een hoop bereikt, ook mogen de culinaire hoogstandjes en enkele andere vaardigheden zoals het yoga en gitaarspelen niet onderbelicht blijven. Er rest dan ook niets anders om te zeggen dat de achterblijvers wat gemist hebben en dat alle stagegangers bedankt mogen worden voor deze prachtige week!