Met een nieuwe site 2023 in!

Na vele jaren heeft de site van de KOVZ een metamorfose ondergaan en is daarmee weer bij de tijd met, vooral buiten het zicht, de nieuwste ontwikkelingen, ondersteuningen en mogelijkheden. Het was niet dat de vorige site wat betreft het ontwerp achter liep, dat zag er nog goed uit. Het zat hem vooral in het feit dat de software waarop de site is gemaakt begon te verouderen, de ondersteuning voor nieuwe telefoons en tablets minder werd en het belangrijkste: de veiligheid was niet meer goed. In het geval van de KOVZ staan er op de website geen interessante persoonsgegegevens, toch kan de site wel gebruikt worden voor andere duistere doeleinden als je beveiliging niet voldoende is. Reden genoeg dus om opnieuw te beginnen en met het huidige resultaat 2023 in te gaan!

Het is overigens niet de eerste wijziging van de KOVZ-site, een duik in de archieven leert dat de site sinds 2002 al eerder enkele veranderingen heeft ondergaan, waarbij dit ogenschijnlijk ook alleen het ontwerp betrof. Let erop dat de site toen nog uit alleen losse pagina’s bestond, dus zonder software die het geheel verbindt. De oudst vindbare versie dateert van begin 2003, waarbij de basiskleur nog groen was. Favoriete kleur van de toenmalige webmaster of een verwijzing naar het bos?

Helaas werken de plaatjes niet meer, maar het idee is duidelijk. Na een jaar was het al tijd voor een ander ontwerp: nog steeds groen, maar met een andere indeling en het nieuws samen met de wedstrijdaankondigingen prominenter in beeld.

Let ook op het laatste bericht: de site was ook via i-mode op te vragen! Uw huidige webmaster moest hard nadenken voordat dit fenomeen weer enigszins op het netvlies lag. Daarnaast was het bericht over Oswald ook de moeite waard…

Hier bleef het niet bij, binnen een jaar was er alweer een nieuwe site te zien:

Het was goed opletten, want deze site heeft maar één tot enkele maanden online gestaan. Groen bleek toch veruit favoriet en kwam al snel weer terug, echter met een ietwat gewijzigde kleursamenstelling:

Het nooit ingevulde beleid verdween van de site; de geschiedenis niet, maar doordat hier geen verwijzing meer naar bestond, was deze tekst feitelijk hetzelfde lot beschoren. Na weer een klein jaar verschijnt een versie die langere tijd mee zal gaan, het groen gaat er definitief uit en enkele oriëntatie-elementen doen hun intrede:

Aan de linkerkant is nu nog het enige menu, waarmee alle pagina’s beschikbaar zijn. Dit blijft vervolgens de voor de langere tijd de KOVZ-website, tot eind 2012 voormalig lid Inge voorstelt een site te maken voor de 3-daagse van Brabant van 2013. Al snel wordt dit een site voor geheel de KOVZ, welke begin 2013 online komt:

De site brengt een aantal grote veranderingen met zich mee: niet alleen is de site nu door meerdere mensen te beheren zolang er internetverbinding is, ook vormen de clubkleuren de basis en is naast het nieuws de fotoviewer de basis, later aangevuld door Twitter. Toch kent deze site zijn beperkingen en de vele vragen en wensen maken het nodig begin 2014 in alle stilte een nieuwe versie online te zetten:

Deze site brengt met een nieuw aantrekkelijk ontwerp en ondersteuning voor de nieuwste technieken alles wat een goede site zou moeten hebben. Met veel gemak is de site in de jaren daarna doorontwikkeld en voorzien van veel informatie en mogelijkheden. Deze site heeft uiteindelijk 9 jaar dienst gedaan: in de termen van ICT ben je dan stokoud. Zoals aan het begin ook al vermeld ga je dat echt merken, niet iedereen ziet de site meer zoals jij dat zou willen en de veiligheid komt in het geding. Na enkele verwachte zaken in oktober is besloten de website per direct te verwijderen om mogelijk misbruik te voorkomen. Voor die tijd is er nog een korte tijd een noodwebsite geweest die alleen de meest belangrijke informatie toonde:

Deze tijdelijke site is niet anders dan de eerste sites die de KOVZ kende: slechts een verzameling leesbare pagina’s die naar elkaar verwijzen. Hoewel snel gemaakt, is dat erg beperkt en onhandig en is tijdens kerst vol gewerkt aan deze nieuwe website die wel alle mogelijkheden kent zoals dat in 2023 gebruikelijk is:

 

Veel plezier met de site; opmerkingen, aanvullingen en vragen zijn altijd welkom!

2 Responses
  1. A3

    Bedankt voor de nieuwe website, uitleg waarom en de nostalgische reis door alle voorgaande websites.
    Geweldig leuk om die oude berichtjes en foto’s terug te zien 🙂

  2. Monica

    Leuk om al die oude websites terug te zien! Nostalgie, vooral voor de wat oudere leden (zoals ondergetekende). En kers op de taart was natuurlijk de foto van een hele jonge Tobias van Opstal…… waar is die toch gebleven? Dankjewel Olaf, om jouw kerstvakantie aan een nieuwe website te besteden. Hij ziet er weer ‘gelikt’ uit.