KOVZ met zes lopers actief op de WOC 2023 in Zwitserland!

Van 11 t/m 16 juli vonden de wereldkampioenschappen oriëntatielopen plaats in het Zwitserse Flims Laax. Nederland kwam voor het eerst met een volledige ploeg aan de start, bestaande uit drie dames en drie heren, begeleid door twee coaches. KOVZ was goed vertegenwoordigd in TeamNL met de aanwezigheid van Anouk van der Burgt, Gian Coolen en Roland van Loon. Ook in Team België zaten drie lopers die bij KOVZ zijn aangesloten: Julia Krekels, Simon Krekels en Rune de Clercq. Daarmee stonden er dus zes atleten van KOVZ aan de start van de WOC!

Alle deelnemers aan de WOC waren door de organisatie ondergebracht in een aantal hotels en appartementen in Laax, vlakbij het competitie centrum en de finish arena. Anouk en Rune kwamen rechtstreeks uit Roemenië, waar ze in de week voorafgaand aan de WOC ook nog de JWOC hadden gelopen. Verder nog interessant om te vermelden: Rune (18) is dit jaar de jongste deelnemer aan de WOC en Roland (50) de oudste!

Na een tweetal trainingen op maandag en dinsdag en de openingsceremonie op dinsdagavond, vond op woensdag 12 juli de kwalificatiewedstrijd voor de finale van de middle distance plaats in het Flimserwald. Een technisch uitdagend terrein met de nodige hoogtemeters. Een plaats bij de eerste 15 in de heat is nodig om je te plaatsen voor de finale, maar dit lukte geen enkele loper van KOVZ. In de diverse heats werden de volgende klasseringen behaald: Simon 21ste, Anouk 22ste,  Rune 28ste, Julia 29ste, Gian 34ste, Roland 39ste. Maar op basis van een geschoonde landenlijst werd Gian toegevoegd aan de finale, die op zaterdag zou plaatsvinden. Roland werd tijdens de wedstrijd twee keer in zijn kuit gestoken door een wesp, waardoor hij de trainingen in de dagen daarna aan zich voorbij moest laten gaan.

Donderdag was de dag van de long distance. Bij de long distance was er geen kwalificatiewedstrijd, maar direct een finale. Zowel Nederland als België hadden recht op één startplek, zowel bij de dames als bij de heren. Gian stond namens Nederland op de startlijst en Julia voor België. De start was bij Crap Sogn Gion op 2000 meter. De heren hadden een omloop van 14 km met 680 hoogtemeters en de finish lag op 1000 meter, wat betekent dat er ook minimaal 1700 meter gedaald moest wordt. De top van de berg was ’s ochtends nog in nevelen gehuld, wat het oriënteren nog uitdagender maakte. Gian liep een stabiele race, maakte geen grote fouten en behaalde een 59ste plaats (op 78 deelnemers). Julia behaalde een 60ste plaats (72 starters). Voor Nederland liep Eef van Dongen bij de dames naar een 54ste plaats.

Op zaterdag vond de finale van de middle distance plaats nabij het prachtige Cauma meer. De lopers werd een technisch zeer uitdagende omloop voorgeschoteld. De gedetailleerde, complexe hoogtelijnen en vele rotsformaties noopten tot zeer goed kaartlezen. Gian liep wederom een stabiele race en eindigde op een 48ste plaats (61 deelnemers). Eef van Dongen liep bij de dames naar een 35ste plaats.

Tenslotte vond op zondag de relay plaats, waarbij Nederland zowel bij de dames als bij de heren met een team zou deelnemen, een unicum voor Nederland! Bij de heren stonden 40 landen aan de start. Vanwege een blessure kon Marijn Edelenbosch helaas niet lopen, maar coach Michel van Dongen was bereid voor hem in te vallen, zodat er toch nog een herenteam aan de start stond voor Nederland. Gian liep als eerste loper in de massastart en mocht direct aan de bak tegen de toppers. Op kaart “La Mutta” was wederom een uitdagende omloop neergelegd, met een aantal forkings om het lopersveld verder te spreiden. Gian kwam als 29ste terug in de arena, waarna Roland als tweede loper het stokje over nam. Op ongeveer 2/3de deel van de route werd hij voorbijgestoken door Matthias Kyburz, die als 3de loper van Zwitserland op weg was naar de wereldtitel, aanpikken was geen optie… Roland kwam als 37ste terug en deze plek wist derde loper Michel vast te houden.

Ondertussen was de relay van de dames ook gestart met 32 landen op de startlijst. Eef van Dongen liep, ondanks een omgezwikte enkel, naar een fantastische 4de plaats bij de eerste wissel. Daar nam Anouk het stokje over, ook zij liep een zeer goede wedstrijd en keerde als 13de terug in de arena. Daarna was het de beurt aan Sanne van Beek, zij loodste Nederland naar een mooie 21ste plaats. Voor België liepen Simon en Julia beiden de laatste leg en brachten hun ploeg naar de 20ste (heren) en 22ste (dames) plaats.

Met de relay kwam er een mooi einde aan een geweldige week in Zwitserland, waar de KOVZ-atleten met tevredenheid naar kunnen terugkijken.

— Roland

3 Responses
  1. Monica

    Voor het thuisfront waren het spannende dagen. Maar voor jullie waren het hele zware dagen. Knappe prestaties allemaal!