Frankrijk 2017

Eind april was het weer zover: de jaarlijkse KOVZ-trainingsstage! Na enkele jaren een KOVZ-stage in Zweden, werd dit jaar voor een ander land gekozen: Frankrijk! Olaf en Inge hadden de organisatie op zich genomen en zij vonden mooie trainingsmogelijkheden op de hoogvlaktes van “des Grands Causes” in het zuiden van Frankrijk. Als accommodatie werd een grote authentieke vakantiewoning geboekt in het middeleeuwse dorpje Compeyre, vlakbij Millau.

 huisje

Zaterdag 22 april was het begin van een intensieve trainingsweek en begonnen we met acht personen, aangezien Lieke na enkele dagen vanuit Zweden bij ons aan zou sluiten. Carla en partner Robert zijn voor het eerst mee op trainingsstage, waarbij Robert ook zijn wielrenfiets heeft meegenomen om het oriënteren af te wisselen met enkele fietstochten in deze mooie omgeving. Olaf en Inge waren al een dag eerder gearriveerd en hadden al het nodige voorwerk gedaan: inkopen in de supermarkt, verdeling van de slaapkamers en de inrichting van een heus wedstrijdsecretariaat. Ralph en Roland trokken er direct na aankomst om 19:30 nog op uit om de lintjes te hangen voor de eerste training van de volgende dag.

secretariaat

uitzicht

Zondag 23 april: 23 graden en volop zon, dus een prachtige dag om deze trainingsstage te beginnen. Terwijl de lokale bevolking naar het stemlokaal ging voor de Franse presidentsverkiezingen, trokken wij naar de hoogvlakte om te trainen op de kaart “Potensac”. Een prachtig gebied bezaaid met rotsblokken en buxustruiken, zodat de details op de kaart goed bestudeerd dienden te worden, naast de aanwezige hoogtelijnen. Naast een gewone oriëntatiekaart was er ook een oro-hydro kaart beschikbaar. Robert maakte in deze schitterende omgeving zijn oriëntatieloopdebuut. Inge beheerde de CC en legde deze prachtige omgeving vast met aquarelverf. Deze mooie dag werd afgesloten met een barbecue op ons prachtige dakterras.

potensac

cc

potensac2

inge

robert

bbq_groep

Op maandag werd er getraind op de kaart “St. Eulalie”. Een landschap met flinke rotspartijen en het nodige hoogteverschil, maar eerst moesten er nog lintjes worden gehangen. Zelfs de korte route van 2,7 km bleek al stevige kost te zijn. De middag werd door een aantal benut om inkopen te doen voor het avondmaal. Daarbij spotte Olaf in de supermarkt een fotoprinter, zodat het spontane idee ontstond om een op internet gevonden sprintkaart van Lodève in fotoformaat af te drukken, zodat daar de volgende dag een wedstrijdje mee gelopen kon worden. De avondmaaltijd werd weer genuttigd in een lekker zonnetje op het dakterras.

naar_cc

lintjes

kaart_steulalie_klein

 St Eulalie, klik op de kaart voor een vergroting

groep

Op dinsdagochtend splitste de groep zich op: Lieke was gearriveerd in Frankrijk en werd opgepikt in Montpellier, terwijl Ralph en Roland alvast lintjes gingen hangen op de kaart “Le Salagou”. Een klein kaartje, maar met een bijzonder geologische verschijnsel van heuveltjes en rotsen met een droge, okerkleurige ondergrond. Een heel andere kaart dus dan de voorgaande twee dagen, waarmee iedereen zich prima kon vermaken. Als verrassing volgde dan in de namiddag de sprint op de “fotokaart” in het stadje Lodève. Ook met een minikaartje blijkt oriënteren goed mogelijk te zijn!

salagou1

salagou2

lodeve kaart

 Minisprintkaart Lodève, klik op de kaart voor een vergroting

Op woensdagochtend ging Roland naar het plaatselijke gemeentehuis, waar hij een kleine plattegrond van Compeyre wist te scoren. En terwijl de rest ging trainen op de kaart “Couvertoirade” bleven Inge en Carla vandaag in het huis om op de laptop de dorpsplattegrond om te toveren tot een sprintkaartje, inclusief een omloop van 3 kilometer. ’s Middags werden er door Olaf, Lieke en Roland nog lintjes gehangen op de kaart “Les Bouzigasses” om later deze week te gebruiken. En dit bleek de topkaart van deze week te zijn, Olaf had hem terecht tot het eind van de week bewaard: veel rotsen, kleine canyon-achtige kloven en soms dichte begroeiing. En dan kan je er ook veel stukken nog redelijk doorlopen: hoe lastig wil je het hebben?

couvertoirade

couvertoirade

couvertoirade

De donderdagochtend werd zoals gewoonlijk begonnen met een Frans ontbijt waarvoor Robert iedere ochtend een wandelingetje maakte naar het naastgelegen dorpje om vers stokbrood in te kopen bij de plaatselijke boulangerie. Deze dag gingen we voor de tweede keer trainen op de kaart “Potensac”, want we hadden daar op zondag de lintjes laten hangen, zodat ook Lieke dit prachtige gebied kon ontdekken. Ralph, Svetlana en Sascha hadden vandaag een toeristisch tripje gepland met bezoek aan het plaatsje Roquefort, waar de beroemde kazen van Roquefort liggen te rijpen in de grotten. ’s Avonds organiseerden Inge en Carla een sprintwedstrijdje in Compeyre, met de start direct vóór onze vakantiewoning. Het was lastig oriënteren in de kleine steegjes en doorgangetjes in dit Middeleeuwse dorpje en ook werden er veel, zeker gezien de afstand heel veel hoogtemeters gemaakt. Een hele leuke afsluiting van deze dag.

potensac

compeyre

sprint_olaf

sprint_roland

sprint_lieke

sprint_robert

En dan op vrijdag de mooiste en moeilijkste kaart van de week, “Les Bouzigasses”. Een kaart die warm wordt aanbevolen door Thierry Gueorgiou, de veelvoudig wereldkampioen oriëntatielopen. Er stond een harde wind op de hoogvlakte, maar in de kloven van de canyon had je daar geen last van; met de zon erbij was het daar flink warm! Alle oriëntatietechnieken werden aangesproken in dit spectaculaire landschap. En hoewel alle lintjes er hingen, werden ze niet allemaal door iedereen gevonden…

bouzigasses

bouzigasses

bouzigasses

 Les Bouzigasses, klik op de kaart voor een vergroting

En zo werd een mooie trainingsweek in Zuid-Frankrijk afgesloten. De eerste ideeën voor een trainingsstage in 2018 zijn al ontstaan, dus wil je er volgend jaar bij zijn, noteer dan alvast de meivakantie in je agenda!