Klompen
Oriëntatie
Vereniging
Zuid

 

Over Ons

De KOVZ (voluit: Klompen Oriëntatie Vereniging Zuid) is een van de Nederlandse verenigingen voor de oriëntatieloop. De KOVZ verzorgt als vereniging enkele keren per jaar wedstrijden op regionaal en nationaal niveau, waarbij alle wedstrijden op de algemene Nederlandse oriëntatiekalender staan. Als zustervereninging van de Vlaamse Oriëntatiebond (VVO) staan enkele wedstrijden ook op de (Vlaams-)Belgische oriëntatiekalender. De meeste wedstrijden worden in Brabant georganiseerd, soms in een andere provincie. Deze wedstrijden brengen het nodige werk met zich mee en wordt door vrijwillige clubleden mogelijk gemaakt. Samen met de andere Nederlandse en Vlaamse oriëntatieverenigingen is het daardoor mogelijk een jaarlijks wedstrijdprogramma in beide landen neer te zetten.

Behalve de wedstrijden organiseert de KOVZ ook een maandelijkse training, toegankelijk voor iedereen. Onder begeleiding van een kundig trainer wordt voor de beginnende en gevorderde loper een training samengesteld waarmee de oriëntatievaardigheden verbeterd kunnen worden. Voor de training worden verschillende kleinere gebieden gebruikt waarmee per keer een ander facet van het oriëntatielopen op eigen tempo onder de loep wordt genomen. Na de training is er de mogelijkheid tot 'nakaarten': in een gelegenheid met een drankje de kaart met anderen bespreken en zo fouten te verhelpen of verbeteringen te zien.

Het gaat niet alleen om de sportieve activiteit bij de KOVZ, maar net zo goed om de gezellige activiteit. Een wedstrijd loop je individueel, maar na de wedstrijd is er de mogelijkheid om wat te drinken en te eten en kun je nakaarten met clubgenoten: iedereen gaat op zijn of haar gelopen route de keuzes en opties met elkaar vergelijken. Een prima manier om je oriëntatievaardigheden te verbeteren en andere mensen te leren kennen. Naast de regionale wedstrijden zijn er ook NK-wedstrijden waarbij elke club met lopers komt meedoen en is er het NK-estafette, waarbij per vereniging groepjes worden samengesteld om samen één resultaat neer te zetten. Altijd leuk om mee te doen, ook al loop je voornamelijk voor de gezelligheid.

Naast de wedstrijden is bij de KOVZ de gezelligheid ook te vinden bij de trainingen, de zelf georganiseerde wedstrijden met de vele vrijwilligers, de altijd erg leuke ALV en een borrel. Daarnaast is het handig mensen te vinden om te carpoolen om daarmee wat op de reiskosten te besparen en is het een mooie manier om bekendheid te krijgen in deze voor Nederland niet heel bekende sport. Voor leden organiseren wij ook eenmaal per jaar een stage in het buitenland (bij voldoende aanmeldingen): hierbij wordt een week lang met de club een dagdeel getraind en is er een dagdeel voor eigen besteding.

Indien er interesse is ontstaan in het oriëntatielopen of indien er de behoefte is aan meer informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen via de contactpagina. Middels de trainingen kunnen we een goed beeld van het oriëntatielopen neerzetten zonder de druk van een wedstrijd of een NK. En oriëntatieloop kan heel competetief zijn, maar als je hier geen behoefte aan hebt of dit om een andere reden niet ziet zitten, dan is dit geen probleem en ben je altijd van harte welkom.