Klompen
Oriëntatie
Vereniging
Zuid

 

Beginners

Wat is oriëntatielopen?
Oriëntatielopen is, kort gezegd, een vorm van (hard)lopen - door bos en hei - waarbij het niet alleen aankomt op hard lopen, maar vooral op goed oriënteren, op je hersens gebruiken dus. Oriëntatielopen wordt ook wel 'de sport van het bos' genoemd. Je komt in de mooiste gebieden, bossen, heide, maar ook recreatiegebieden en stadsparken.

Bij aanvang van de wedstrijd krijg je een zeer gedetailleerde kaart waarop de verschillende controleposten staan ingetekend. Deze posten kunnen overal staan: bij een boomstronk, op een heuvel, in een put. Die posten zoek je op in de aangegeven volgorde. Maar de route ernaartoe bepaal je zelf. Dat kan zijn de kortste route dwars door het bos, het struikgewas, de sloot. Maar soms is het sneller om toch voor het (langere) pad te kiezen, omdat je op de kortste route teveel obstakels tegenkomt zoals een veld bramenstruiken, een ondoordringbaar bos of een iets te brede of iets te diepe sloot. Je start individueel, dus je loopt niet in een massa. Je waant je alleen in het bos, maar geen zorgen, dat ben je natuurlijk niet.
Tijdens de wedstrijd is het toegestaan om van de paden af te wijken, om binnendoor te steken. Dat is nu juist het leuke van oriëntatielopen. Maar je moet wel geconcentreerd blijven, het koppie er bij houden dus. En dat wordt moeilijker als je vermoeid raakt.
Oriëntatielopen kan beoefend worden op wedstrijdniveau of op wandelniveau. Oriëntatielopen is geschikt voor hardlopers, voor wandelaars en voor kinderen; voor kinderen en wandelaars worden speciale routes uitgezet.

Wat heb je nodig om mee te doen?
Sportkleding (lange broek), sport- of wandelschoenen en een kompas. Ter plaatse kun je een chip huren die nodig is voor de elektronische postencontrole én tijdwaarneming.

Hoe kom je aan een kaart?
De kaart krijg je bij de start. Dat is een speciale kaart, waarop ieder detail in het bos is vastgelegd: paden, greppels, kuilen, boomstronken, bos of hei, hoogtelijnen. De schaal is vaak 1:10.000 of 1:15.000. Voor korte webstrijden (sprint) is dit meestal 1:5.000 of 1:4.000.
Op de kaart staan ook alle punten, controleposten, die je moet zien te vinden in de aangegeven volgorde. Zo'n post bestaat uit een paaltje, met een oranje-witte zak en een elektronisch kastje erbovenop.

Hoe gaat een wedstrijd in zijn werk?
Je kijkt op de website van de NOLB (Nederlandse bond) of de VVO (Vlaamse bond) waar een wedstrijd plaatsvindt. Voor wedstrijden in Nederland moet je je vaak een week van te voren aanmelden, in België is daginschrijving over het algemeen wel mogelijk. Waar de wedstrijd plaatsvindt staat ook op de website, en de route ernaartoe is vanaf een aangegeven punt bepijld met rood-witte pijltjes.
De af te leggen afstanden zijn leeftijdsgebonden en variëren voor de meeste wedstrijden van 3 tot ongeveer 11 km (hemelsbreed gemeten, daar komt dus nog wat bij), maar als beginneling mag je een kortere afstand kiezen. Sprintafstanden zijn korter, soms zijn er langere afstanden tot 16 kilometer of wordt de wedstrijd gelopen in een estafettevorm.
De start is altijd individueel. Je start met een interval van 2 of 3 minuten, zodat je niet achter elkaar aan kunt lopen. Je krijgt je kaart, je richt je kompas en je vertrekt op eigen snelheid en via je eigen route naar de eerste post. En de volgende, enzovoort, tot je bij de laatste bent. Bij de finish wordt jouw chip ingelezen en krijg je meteen jouw eindtijd en alle tussentijden mee en dan is het natuurlijk vergelijken met anderen hoe jij het gedaan hebt.

Naast bovenstaande beknopte uitleg is meer algemene informatie te vinden op Wikipedia. Voor de visueel ingestelde oriëntatieloper zijn er enkele mooie compilaties op YouTube, bekijk maar eens deze, deze en deze. De Belgische vereniging Hamok heeft een complete technische training beschikbaar, geschikt voor de beginnende en gevorderde oriëntatieloper. Ook is het mogelijk vrijblijvend bij een van onze trainingen langs te komen. Wanneer en waar deze zijn is te vinden in de kalender. Meldt je bij voorkeur van tevoren aan via de contactpagina zodat wij een aangepaste route kunnen maken en in voorlichting kunnen voorzien.

Indien er interesse is ontstaan in het oriëntatielopen of indien er de behoefte is aan meer informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen via de contactpagina. Middels de trainingen kunnen we een goed beeld van het oriëntatielopen neerzetten zonder de druk van een wedstrijd of een NK. Deelname aan onze training is gratis. Deelname aan een wedstrijd kost €5 tot €7. Starten kun je tussen 10 en 12 uur. En oriëntatieloop kan heel competitief zijn, maar als je hier geen behoefte aan hebt of dit om een andere reden niet ziet zitten, dan is dit geen probleem en ben je altijd van harte welkom. In principe start je individueel, maar voor nieuwelingen wordt een uitzondering gemaakt.

Voor ie niet kan wachten hebben we twee overzichten beschikbaar met daarop de kaartsymbolen en postomschrijvingssymbolen, zeker interessant als je al een enkele activiteiten deelgenomen hebt. 

iof kaartsymbolen klein

Een overzicht van de symbolen die je op de kaart tegen kunt komen. Klik voor een vergroting.

iof symbolen klein

Een overzicht van de (roze) symbolen die op de kaart (kunnen) voorkomen en een overzicht van de symbolen gebruikt in de postomschrijving. Klik voor een vergroting.